Sorin Ovidiu Vantu, gasit vinovat pentru interzicerea setcilor

Pescarii din Delta Dunarii, prezenti in cadrul unei intalniri ce s-a desfasurat vinerea trecuta la Sulina, considera ca interzicerea setcilor a fost o comanda politica, si ca principalul vinovat este omul de afaceri bucurestean Sorin Ovidiu Vantu.

Pescarii din Delta Dunarii au cerut vinerea trecuta prefectului Lucian Simion, dar si reprezentantului Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura Tulcea, Constantin Enache, sa ii convinga pe parlamentari sa nu promoveze proiectul de Lege a Pescuitului in forma sa actuala. Acestia considera ca interzicerea setcilor, punctul inscris in viitorul act normativ, este o masura „comandata politic” si ca ii va duce la sapa de lemn. Mai mult, pescarii spun ca ar trebui ca statul roman sa prevada despagubiri in cazul in care se va adopta Legea Pescuitului, avand in vedere ca investitiile lor de pana acum au fost foarte mari.      „Pana acum am facut investitii foarte mari in aceste setci, am crezut ca va fi pentru viitor, si acum ne trezim ca se schimba, de la un an la altul ordinele si legile si ne dam seama ca am cheltuit niste bani degeaba. Pentru noi pescuitul la setca este o sursa de supravietuire si in sistemul actual suntem terminati. Normal era sa se dea o perioada de gratie daca chiar doreau acest lucru, pentru ca eu si cu colegul meu am cheltuit peste 200 de milioane de lei in scule noi, din imprumuturi la banci, si acum aflam ca le-am cumparat degeaba. La fel s-a intamplat si cu interzicerea pescuitului la sturioni, ca am cumparat scule si acum nu le mai putem folosi”, a declarat Petre Cusmin, reprezentantul unei asociatii de pescari din Sulina.
„Vantu isi incurca barca in plasele noastre”

Un alt pescar, la fel de revoltat considera ca principalul vinovat pentru interzicerea setcilor este nimeni altul decat omul de afaceri bucurestean Sorin Ovidiu Vantu care nu o data a venit la Sulina alaturi de apropiati ai sai.
„Pe noi ne deranjeaza grangomanii aia mari, alde Vantu, alde… , care vin cu barcile alea bengoase si isi prind setcile la elice. Acesta este tot deranjul pentru ca eu am vazut cu ochii mei, vara trecuta cum isi prindeau barcile in setci si injurau si spuneau ca vor face tot posibilul sa se interzica setcile. Acesta este interesul lor, si nu ca omoram noi pestele sau mai stiu eu ce. Si normal ca ei au cerut asta. Dar daca eu il pun acum pe domnul Vantu si mai stiu eu pe cine sa puna taliene in balta si sa aiba doi trei copii acasa si sa mearga la scule sa verifice, sa vedem cum si-ar intretine familia. Setca este o scula cu care se poate migra. Daca nu este aici peste putem merge dincolo, dar cu talianul si vintirul nu pot sa ma plimb. Deci interzicerea setcilor este o comanda politica si domnul Vantu este vinovat”.

Autoritatile din Tulcea ii sustin pe pescari
Reprezentantii administratiei publice judetene au spus ca demersurile catre forurile de la Bucuresti nu au fost putine si ca vor continua sa ceara acest lucru si parlamentarilor, dar au cerut pescarilor sa formuleze justificari convingatoare.

„Noi n-am stat cu mainile in san si, inainte ca acest ordin sa intre si sa se definitiveze in Camera Deputatilor, vom trece punctele de vedere si justificarile pescarilor, justificari care sa stea in picioare. Degeaba mergem si spunem sa schimbe dimensiunea ochiurilor de plasa, nu cred ca este o justificare legala. Si tot ce spun pescarii, noi le trecem pe hartie si mergem cu ele la Bucuresti. Se pare ca cei care au propus aceste modificari in actul normativ au o justificare legala, iar noi trebuie sa le explicam si sa-i convingem ca nu este asa”, a declarat prefectul Lucian Simion.

Surse:(http://www.obiectivtulcea.ro)

Leave a Comment