Fondul European de Pescuit va putea fi accesat incepand cu 11 iulie, iar pescarii din Delta Dunarii vor avea la dispozitie circa 100 de milioane de euro, bani ce ar putea fi folositi atat pentru achizitionarea uneltelor de pescuit si a barcilor, precum si pentru infiintarea unor cherhanale. Anuntul a fost facut ieri la Mahmudia, in cadrul unei intalniri la care au fost prezenti prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion, reprezentanti ai asociatiilor de pescari din zonele Mahmudia si Murighiol, precum si membrii ai Comandamentului Antibraconaj.
„Fondul European de Pescuit este destinat dezvoltarii zonelor piscicole si pot fi finantate mai multe tipuri de activitati in zonele unde pescuitul este activitatea de baza. Este vorba de circa 100 milioane de euro, ce pot fi accesati in perioada 2008-2013, si pot fi finantate diverse proiecte de investitii. Beneficiare ar putea fi persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, asociatiile profesionale, grupurile de producatori, cooperative sau O.N.G.-uri cu activitate in sectorul pescaresc, intreprinderile mici si mijlocii. Programul este structurat pe cinci axe prioritare, dintre care doua vor fi lansate anul acesta. Este vorba de: adaptarea flotei de pescuit, acvacultura, pescuit pentru procesare si marketing, masuri de interes comun, dezvoltarea durabila a zonelor pescaresti si asistenta tehnica”, a declarat Mihai Ioan, consilier Afaceri Externe din cadrul Prefecturii Tulcea.
Colaborare intre pescari si primar.Desi programul de finantare este destinat in special pescarilor din Delta Dunarii, recomandarea prefectului Lucian Simion, dar si a reprezentantilor Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura este ca asociatiile de pescari sa colaboreze cu membrii administratiei publice locale si cu O.N.G.-urile, care au deja experienta in scrierea proiectelor necesare obtinerii fondurilor europene.
„Primarii comunelor din Delta Dunarii ar trebui sa ii adune pe pescari la masa discutiilor pentru ca, pentru accesarea acestor fonduri, noi trebuie sa indeplinim niste conditii minime, si daca nu exista colaborare, vom pierde banii. Noi stim ca, la nivelul asociatiilor, pescarii se lovesc de lipsa fondurilor, lipsesc specialistii care stiu sa lucreze la calculator si sa completeze o cerere de finantare, sa puna niste piese intr-un proiect, lucruri pe care le gasiti la primarii. Pionul principal in toate acestea ar trebui sa fie, deci, Consiliul Local si Primaria care ar trebui sa fie partener al pescarilor. Acum sunt organizate pe anumite zone O.N.G.-uri serioase care au experienta si stiu cum sa scrie proiecte, si care trebuie folosite. Nu trebuie sa priviti O.N.G.-urile specializate pe asa ceva ca pe cineva care vine si baga mana in buzunarul cuiva pentru ca ei, avand o experienta in spate, pot da o mana de ajutor”, a precizat prefectul Lucian Simion.
In acelasi timp, prefectul Simion a mai spus ca aceasta colaborare intre pescarii din Delta Dunarii si reprezentantii administratiei publice locale este cu atat mai avantajoasa, cu cat o parte din fondurile europene sunt destinate si pentru realizarea unor obiective culturale care sa fie in folosul comunitatilor din care pescarii fac parte.
„Banii europeni nu sunt doar pentru scule de pescuit sau pentru amenajarea unor cherhanale sau puncte de primire. Se poate face un muzeu al pescarului in zona, se poate face o biserica sau un lacas de cult, pentru ca banii se pot folosi si in alte scopuri specifice, traditionale comunitatii locale din care fac parte”, a mai spus prefectul Lucian Simion.
Surse:(http://www.obiectivtulcea.ro)