Inima este printre cele mai importante organe din corp, unul pe care ne dorim cu disperare sa il stim sanatos, desi de cele ami multe ori nu facem nimic pentru a ne asigura de acest lucru.
Viata decurge fara probleme grave pana intr-o zi cand o simpla vizita la un nutritionist din Iasi se transforma intr-un EKG la un cabinet de cardiologie din Iasi din care iesi alb ca varul pentru ca tocmai ai aflat ca ai probleme cu inima la care nici nu visai. Viata ti se schimba intr-o fractiune de secunda si nu te-ai fi gandit vreodata ca tocmai tu, tanar si sanatos, sa fii de fapt doar un numar in plus in randul bolnavilor de inima din tarisoara noastra.
Exista metode simple de a-ti mentine inima sanatoasa daca ai avut norocul sa te nasti cu o inima functionala. Acestea vor fi clar definite in urmatoarele randuri pentru ca tu sa ai o viata cat mai buna si mai linistita.
- Alimentatia
Peste tot la televizor sau pe internet se vorbeste despre o alimentatie sanatoasa. Ce inseamna de fapt sanatos? Inseamna un aliment, produs, o mancare care nu a fost modificata genetic sau care nu contine substante obtinute in laborator: E-uri, coloranti, potentiatori de aroma, s.a. Inseamna carne fara injectari de sare sau de vitamine de crestere, inseamna lapte sau branza fara aracet, inseamna legume crescute in mod bio la ferme si in sere de tarani, nu din fabrici sau importate din tari exotice.
Chipsurile, Coca Cola, sucurile carbogazoase, condimentele, mancarea prajita, grasimile, zaharul si in general orice exces poate cauza o problema de inima. Mancarea fast-food, supele la plic, dulciurile produse si vandute la o toneta de mancare care se muta de pe strada pe strada sunt alte motive de boala de orice tip si de aceea de evitat.
Decat sa se consume mancare nesanatoasa, mai bine sa se faca in casa dulceturi, muraturi, mancare gatita, dulciuri, prajituri, ceai. Un nutritionist din Iasi va sublinia importanta unei alimentatii sanatoase si echilibrate.
- Obiceiurile nesanatoase
Fumatul, drogurile, cafeaua sau inlocuitorii de cafea cum ar fi nesurile, pastilele, suplimentele luate in exces, toate reprezinta aporturi daunatoare organismului. Sunt substante periculoase care pe termen lung pot cauza boli grave atat ale inimii, cat si ale plamanilor sau sistemului digestiv. Trebuie evitate pe cat posibil. De asemenea sarea sau zaharul adaugate in cantitati mari in mancare aduc boli grave cum ar fi retentia de lichide, umflarea mainilor si a picioarelor , colesterol, diabet sau chiar obezitate. Nutritionistul din Iasi poate explica foarte bine ce efecte au aceste obiceiuri asupra organismului uman si cum pot fi combatute.
- Stil de viata sedentar
Un job la birou, serile petrecute la televizor mancand chipsuri sau mancare comandata, iar weekendurile petrecute in fata laptopului, lipsa de miscare si de aer curat pentru creier sunt motive mai mult decat clare care pot cauza boli iremediabile de inima. Este usor sa imbolnavesti o inima sanatoasa prin neglijenta, dar oricata grija vei avea dupa aceea de ea, nu va mai fi niciodata complet sanatoasa. Trebuie sa iesi din casa, sa faci miscare pe cat posibil, sa te bucuri de aer curat, de lumina naturala si de caldura soarelui pentru a avea un organism sanatos in care fiecare celula stie ce are de facut si isi face treaba sanatoasa fiind.
Se recomanda practicarea unui sport sau macar alergatul prin parc. O inima sanatoasa are nevoie de miscare pentru a pune in distributie sangele prin intreg organismul, ajungand la nivelul fiecarei celule.