Daca vrei ca mancarea pe care o pregatesti sa fie intotdeauna pe placul celor dragi, nu este suficient doar sa stii cum sa urmezi indicatiile dintr-o anumita reteta. Ustensilele pe care le utilizezi in bucatarie joaca un rol extrem de important in procesul de preparare, fiind sarea si piperul din arsenalul unei bucatarii complet utilate.
Tigaile fac parte din viata noastra de zi cu zi. Daca gatim acasa, atunci avem nevoie cu siguranta de cateva tigai de diferite tipuri. Ne propunem sa gatim gustos, sa ne impresionam invitatii si familia cu bucate delicioase. Dar, de asemenea, ne dorim sa gatim si sanatos.
Ce tavi si tigai ar trebui sa achizitionezi pentru a fi multumit de rezultatul culinar?
Daca vrei sa fii sigur ca ai ales cele mai bune tavi si tigai, secretul unei achizitii de succes este urmatorul: trebuie sa iti cumperi tavi si tigai cu fund gros, pentru ca:
- Se mentine caldura in interiorul acestora pentru o perioada mai mare de timp;
- Se distribuie uniform caldura in intreg spatiul din interiorul lor.
Care sunt principalele tipuri de tavi si tigai existente?
Tava sau tigaia cu suprafata antiaderenta
Acestea nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie, fiind ideale pentru o gatire optima a alimentelor care tind sa se lipeasca de alte suprafete pentru gatit.
Te poti baza oricand pe o tigaie sau tava cu suprafata antiaderenta, pentru ca impiedica arderea mancarii si asigura o distributie omogena a caldurii. Se distinge usor de celelalte modele prin stratul antiaderent de pe interior, de culoare neagra.
Tava sau tigaia wok
Cei dragi iubesc legumele pe care tu le prepari? Atunci tava sau tigaia wok sunt cele mai bune produse pe care le poti avea.
Specialistii in nutritie recomanda la unison utilizarea wok-ului, fiind considerata una dintre cele mai “sanatoase” materiale pentru vase de gatit; acest tip de tava sau tigaie are nevoie de o cantitate mica de ulei, mentinand o temperatura constanta a alimentelor, datorita peretilor sai inalti.
Nu doar legumele pot avea mai multa savoare intr-o astfel de tigaie, ci si pestele, carnea de pui sau fructele de mare.
Tigaie din inox
Iata un exemplu de tigaie cu ajutorul careia poti gati sanatos pentru cei dragi. Nu ai nevoie de ulei, atunci cand prepari carne, iar dimensiunile variaza, insa sunt mai mari decat cele ale unei tigai obisnuite.
Tigaia pentru clatite
Daca vrei sa iti iasa clatitele exact ca in revistele de specialitate, ai nevoie de o tigaie specifica, ce are fundul plat si marginile usor rotunjite.
Alege un model de tigaie care dispune de un strat de teflon, material ce impiedica arderea acestora, astfel incat sa obtii clatite cu blat pufos si aromat, fara pic de arsura.
Tigaia adanca
Daca vrei sa pregatesti toate ingredientele in acelasi vas, ai nevoie de o astfel de tigaie adanca in bucataria ta. Forma de vas a acestui tip de tigaie iti permite sa calesti ceapa, sa faci sosuri, sa pregatesti un sote de legume, toate in acelasi vas.
Este tot un tip de “tigaie universala”, avand insa peretii mult mai inalti si o deschidere suficient de mare.
Tigaia grill
Datorita fontei din care este realizata, caldura este distribuita uniform, iar acest lucru inseamna ca va fi retinuta pentru mai mult timp in interiorul tigaii; astfel, se obtine un consum mai redus de energie utilizata.
Asadar, este bine sa stim ce tavi si tigai sunt mai utile pentru procesul nostru de gatit si ce avantajeaza gustul mancarii, dar si stilul de viata sanatos.