Ascuțimea vârfului cârligelor de pescuit la crap este esențială. Practic este garanția că putem converti cât mai multe prezentări în pești puși pe saltea.
Verifica varful carligelor de pescuit la crap inainte de fiecare lansare
De ce să le mai ascuțim, nu sunt gata ascuțite când le cumpărăm? Ei bine, atunci când alegi un cârlig din plicul recent cumpărat, se poate întâmpla să nu fie atât de ascuțit pe cât ai putea crede inițial, chiar dacă ai de-a face cu producători consacrați.
Fiind toate puse în plic, în timpul transportului se lovesc unele de altele, rezultatul fiind vârfuri mai puțin ascuțite, uneori chiar îndoite. Sunt producători care susțin că au găsit rezolvarea acestei probleme, iar Korda cu a lor serie de cârlige Kaptor, este unul dintre ei.
Seria de carlige de crap Kaptor lansata de Korda
Avantajul major al acestei serii este practic modul de ambalare al cârligelor, acestea fiind fixate în cutie. Ideea nu este nouă și nici originală, cei de la Drennan lansând cu multă vreme în urmă seria Continental Hook.
Cei de la Drennan au pus la punct fix carligele in ambalaj cu mult inaintea celor de la Korda
Ce este într-adevăr nou la Kaptor-uri, este modul suplimentar de protejare al vârfului cu un dop de cauciuc și faptul că, în timp ce toata suprafața cârligului este acoperită cu un strat de teflon, vârful nu este.
Astfel, fără a le încarca cu cămașa suplimentară de teflon, vârfurile rămân la fel de iuți cum sunt la părăsirea liniei de producție. Procesul nu vine ieftin deloc, ridicând prețul cârligelor față de cele ambalate în plic cu până la 5 lei/10 buc.
Dar chiar și cu o astfel de protecție, recomandarea noastră este să le verificați suplimentar.
Modul ingenios al celor de la Korda de a proteja varful carligelor
Dacă ne gândim că iarna stă să vina, iar trăsăturile și perioadele de hrănire se vor diminua considerabil, atunci chiar că nu putem risca nimic. După o perioadă lungă de așteptare, un cârlig bont sau ascuțit insuficient poate fi garantul unui rateu, iar acesta poate fi foarte ușor evitat.
Cum? Simplu, verificând de fiecare dată agerimea cârligului și, dacă este cazul, ascuțindu-l. Sunt multe unelte dedicate ascuțirii cârligelor, iar dintre producători putem aminti nume precum Berkley, Jag, Gardner, Owner etc.
Cei de la Gardner au lansat recent o astfel de unealtă, Point Doctor, iar spre diferență de cele existente, corpul acesteia este elastic. Avantajul este că Point Doctor-ul se mulează destul de bine pe suprafața pe care o șlefuiești, rezultatul fiind un vârf mai ascuțit într-un timp relativ mai scurt.
Așa cum ne-au obișnuit în ultima vreme, Gardner a montat și un filmuleț de prezentare a noii unelte, dar care conține și un tutorial de “cum să-ți ascuți cârligele”
Pentru a ascuți eficient și corect cârligele este suficient să șlefuiți fiecare latură a vârfului, plecând dinspre curbură spre vârf.
Da, așa este, odată cu anularea primului strat de pe suprafața cârligului, acesta devine vulnerabil la apă, iar acum rugina se poate instala foarte rapid. Pentru a preîntâmpina acest efect trebuie doar să treci prin vaselină vârful proaspăt ascuțit, iar asta îl va proteja suficient cât să-ți aducă crapii în fața obiectivului foto.
Pentru a testa “iuțeala” cârligelor, noi apelăm la metoda numită “testul unghiei”. Aplicând foarte puțină presiune asupra cârligului, trece vârful acestuia peste suprafața unghiei.
Dacă vârful face priza cu unghia și “prinde carne”, acesta poate fi trimis pe vad. La polul opus se află vârful care alunecă pe suprafața unghiei, iar asta îl face candidatul ideal pentru tratamentul descris mai sus.
Oricum, indiferent că alegi sau nu să-ți ascuți cârligele de pescuit, este esențial să le verifici vârful înainte de fiecare lansare, chiar dacă este recent scos din plic.
Nu te costă nimic să o faci și te poate costa partida dacă nu.
Surse: http://www.crap24.ro