Cum ai grija de sanatatea ta

Sanatatea este poate cel mai de pret bun pe care o persoana il poate avea. Din pacate majoritatea oamenilor care se nasc cu ea nu constientizeaza importanta pe care o are si o pierd din cauza unei indiferente sau unui neatentii mai mult sau mai putin voite.

Este usor sa imbolnavesti un ficat, o fiere, o pereche de plamani sau chiar inima prin obiceiuri de zi cu zi care par inofensive. O ceasca de cafea in plus cand ai mai baut doua nu ti se pare mare lucru, dar corpul tau stie mai bine si iti va trimite semnale, uneori prea slabe, ca nu ii este bine si ca vrea o schimbare. Cand obiceiurile alimentare sunt vechi de ani intregi este foarte greu sa iti schimbi modul de a manca sau ce mananci in general. Ajungi sa crezi ca smantana naturala de la oile bunicii este groaznica pentru ca ai mancat toata viata o smantana de 2% grasime, la fel si cu ciorbele, dulciurile, cam cu tot ce poti cumpara. Totul facut in casa are alt gust si ti se pare greu de ingerat, procesat.

Sa vorbim despre obiceiurile care iti pot imbunatati starea de sanatate sau mentine-o buna pentru a nu ajunge sa ai nevoie de vizite regulate la cardiologul din Iasi.

  1. Mancarea prajita, in casa sau in oras, nu este cea mai buna solutie. Este grea pentru stomac, ficatul poate simti ca nu mai poate procesa atat volum de ulei sau de carne, pancreasul se plange si el, daca l-ar auzi cineva. Incearca sa mananci cat mai mult mancare gatita in casa in care stii sigur ce mananci, ce fel de condimente folosesti, cat de curate sunt ustensilele. Prajeala poate fi inlocuita cu mancarea la gratar sau la cuptor. Va avea un gust mai bun si ficatul iti va multumi.
  2. Mancarea grea pe care o mananci din plin si fara bariere de Craciun si de Pasti, dar si in zilele de zi cu zi. Carnea care face un fel de mancare pica greu stomacului, iti va creste colesterolul si te va face sa te simti obosit, balonat. Daca nu poti renunta la carnea rosie in favoarea celei mai slabe de pui, vita sau chiar peste, incearca sa o mananci in cantitati mult mai mici alaturi de legume fierte sau la gratar. Oualele mancate excesiv, in fiecare zi, fierte sau prajite nu sunt nici ele prea bune pentru corpul tau. Trebuie sa ai grija de inima ta nu numai cand mergi la cardiologul din Iasi, ci si cand ajungi acasa in bucataria ta. Se recomanda sa consumi maxim 2 oua pe saptamana, fierte, in niciun caz prajite.
  3. Mancarea de tip fast-food, patiseria si shawormele, micii de la colt de strada si alte mancaruri pregatite in trei timpi si doua miscari si gata de a fi servite. Te-ai gandit vreodata cat de igienic sunt preparate, a cata oara a fost folosit acel ulei sau in ce conditii a stat carnea pana a fost preparata, cine stie cum a fost preparata? Ei bine, gandeste-te inca o data inainte de a manca din locuri in care nu stii cum se prepara mancarea. Iti poti prepara burgeri, salate, pizza sau chiar shaworma in mod natural acasa unde stii de la inceput ce mananci si cum a fost preparat.
  4. Mancarea grea dupa 6 seara. Nu este valabil doar pentru cei care tin o dieta – ti-o poate confirma un cardiolog bun in Iasi. Este de recomandat pentru toti sa nu mai mancam dupa 6 seara si daca o facem sa fie ceva usor de procesat peste noapte, cum ar fi un mar, un pilaf slab sau un iaurt. Organismul lucreaza foarte incet noaptea si daca ii dai fripturi de procesat nu se stie cat te vei ingrasa. Dupa masa de seara se recomanda sa stai cel putin 3 ore treaz pentru ca aceatsa sa fie procesata in timp ce esti treaz si sa nu se depuna peste noapte.

Sa iti mentii sanatatea in cea mai buna forma este usor pe hartie, dar in practica mai greu. Cand simti ca ai nevoie de ajutor, mergi la un nutritionist in Iasi pentru a primi sfaturile de care ai nevoie.

Leave a Comment